Nosework och specialsök

Specialsök

Specialsök är en doftdiskriminering där hunden letar efter ett speciellt ämne eller preparat. Man kan lära hundarna att hitta i princip vad som helst som har en doft, och de används en hel del i tjänst. Specialsökshundar kan leta efter bland annat natkotika, bomber, lik, skadedjur, cancer eller andra sjukdomar och mycket mer. Polisen, tullverket, försvarsmakten och MSB har bland annat ammunitionssökhundar, minhundar, bombhundar och vapensökhundar. Hundarna tränas även på optimering – att söka på en viss mängd. Till exempel kan en hund som söker förfalskade pengar vara tränad att söka efter över 500 sedlar, medan vissa narkotikahundar ska markera små små mängder.

Nosework

Man kan även lära hundar att söka för samhällsnytta, hobby eller aktivering. Principen är den samma vad hunden än ska leta efter – diskriminera alla andra dofter än den vi tränat in/presenterat. Det kan vara alltifrån cancer, till kantareller eller eukalyptushydrat som används i nosework.

Nosework är en gren utvecklad från specialsöket där hunden ska leta efter hydrolat i olika miljöer och behållare. Det är en rolig gren